18 Οκτωβρίου 2019
Οκτ
09
2017

«nutritionDay 2017»: 9 Νοεμβρίου

Posted 2 χρόνια 9 ημέρες πριν by Grespen     0 Σχόλια
Grespen

Οπως  ήδη γνωρίζετε, το ερευνητικό πρόγραμμα «Nutrition Day -worldwide” (http://www.nutritionday.org/) αποτελεί μια διεθνή μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία υπό της αιγίδα της European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), η οποία στοχεύει στη βελτίωση των γνώσεων και της επαγρύπνησης σχετικά με τη νοσοκομειακή δυσθρεψία.  Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GRESPEN), η οποία αποτελεί τον αποκλειστικό αναγνωρισμένο φόρεα της ESPEN στην Ελλάδα, στοχεύει στην κατά το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή του Nutrition Dayworldwide στην Ελλάδα, για την ανάδειξη των προβλημάτων δυσθρεψίας στα Ελληνικά νοσοκομεία.

Δεδομένου ότι η κατάλληλη διατροφική φροντίδα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μίας αποτελεσματικής και ποιοτικής διαχείρισης ασθενών σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας, το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιολόγηση και ανάδειξη του προβλήματος και κατ’ επέκταση στην ευαισθητοποίηση των νοσοκομειακών διοικήσεων και του Υπουργείου Yγείας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μία μεμονωμένη κλινική ή και ένα ολόκληρο νοσοκομείο, μία συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο, που για τη χρονιά αυτή είναι η 9η Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα, συλλέγονται πληροφορίες για το προσωπικό και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε κλινικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς και για το ιστορικό και την έκβαση κάθε ασθενούς που έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στη μελέτη και έχει συμπληρώσει τα σχετικά ερωτηματολόγια.

 

Μετά την εισαγωγή των στοιχείων στη βάση δεδομένων του προγράμματος ακολουθεί επεξεργασία τους από την ερευνητική ομάδα και εν συνεχεία συντάσσονται αναφορές για κάθε κλινική και νοσοκομείο ξεχωριστά, με συγκριτικές αναφορές στο σύνολο του δείγματος που συμμετείχε κάθε χρονιά, παγκοσμίως. Οι αναφορές των κλινικών που εσείς είστε υπεύθυνοι θα είναι στη διάθεσή σας, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης και την ευαισθητοποίηση ενδεχομένως των Προϊσταμένων και των Διοικήσεων των νοσοκομείων σας. Επίσης τα συνολικά αποτελέσματα χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατάρτιση των προγραμμάτων υγείας της ΕΕ, ενώ στα κέντρα που συμμετέχουν χορηγείται υπό κάποιες προϋποθέσεις, πιστοποιητικό που έχει την αξία ποιοτικού ελέγχου.

Όλα τα απαιτούμενα ερωτηματολόγια, καθώς και η φόρμα συγκατάθεσης είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Τα ερωτηματολόγια διαφοροποιούνται σε περίπτωση εφαρμογής τους σε Νοσοκομεία, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε Μονάδες Φροντίδας, ενώ για τους ογκολογικούς ασθενείς υπάρχουν επιπλέον ειδικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να συλλεχθούν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Φέτος όλα τα ερωτηματολόγια (και στα ελληνικά)  έχουν αναθεωρηθεί για αυτό θα πρέπει να τα εκτυπώσετε εκ νέου  από  τους παρακάτω συνδέσμους:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: http://www.nutritionday.org/cms/front_content.php?idart=400

ΜΕΘ: http://www.nutritionday.org/cms/front_content.php?idart=382

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: http://www.nutritionday.org/cms/front_content.php?idart=472

 Οι συγκεντρωτικές αναφορές για την Ελλάδα είναι αναρτημένες αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.grespen.org, στο κομμάτι nutritionDay. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε στις παραπάνω δράσεις, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με την αντίστοιχη συντονίστρια για περαιτέρω διευκρινήσεις και βοήθεια.

 

Με εκτίμηση,

 

 Δρ. Μερόπη Κοντογιάννη
[email protected]

Υπεύθυνη του
nutritionDay© in hospitals

Δρ. Μαρίλυ Πασακιώτου

mpassintens@yahoo.gr  

 

Υπεύθυνη του

nutritionDay© in ICU

Δρ. Καλλιόπη – Άννα Πούλια

[email protected] 

 

Υπεύθυνη του 

nutritionDay©  in nursing homes

 

 

 


Capture1.PNG  Capture2.PNG 


Δεν υπάρχουν σχόλιαΠρέπει να λογκάρετε στο site για να σχολιάσετε.

Επικοινωνία με την ΕΕΙΔ

Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Διατροφής

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε ως εξής:

Κανάλια Επικοινωνίας:

Grespen.org on Facebook Grespen.org on Twitter
 
Όνομα  
Email  
Τηλέφωνο  
Θέμα  
Μήνυμα  

Λογότυπο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Διατροφής