Δυσθρεψία (Malnutrition)
Η δυσθρεψία - malnutrition, αναμφίβολα αποτελεί ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες και περιλαμβάνει εκτός από τα προβλήματα που απορρέουν από την παχυσαρκία, και εκείνα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς ποσοτικά ή / και ποιοτικά διατροφικής υποστήριξης στο νοσηλευόμενο πληθυσμό.
Όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία και την κλινική πρακτική, οι ασθενείς με δυσθρεψία:
- εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας
- αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων και επιπλοκών (και άρα νοσηρότητας)
- αυξημένη ανάγκη για επανανοσηλεία
- αυξημένη διάρκεια παραμονής (άρα και κόστους), και
- αυξημένη θνησιμότητα.
Συνοπτικά, η παρουσιά της δυσθρεψίας, η οποία μπορεί να προληφθεί και να αναστραφεί, αυξάνει κατά πολύ το κόστος φροντίδας και επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η Συμβολή της GrESPEN
Η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) - μοναδικός εκπρόσωπος της European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) στην Ελλάδα - μαζί με κάθε ενδιαφερόμενο και ανοικτό σε συνεργασία φορέα ή επιστημονική εταιρεία (όπως ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Διαιτολόγων (ΠΑΣΥΝΟΔ), στοχεύει στην από κοινού ανάδειξη των προβλημάτων δυσθρεψίας στα νοσοκομεία της χώρας μας και στην εφαρμογή των διεθνώς τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Στις 29.02.2012, μετά από πολύμηνες προσπάθειες
ψηφίστηκε εντός του νομοσχεδίου της Υγείας (Ν.4052, Άρθρο 134),
η δημιουργία Τμημάτων Κλινικής Διατροφής, που ήταν το αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής προσπάθειας μηνών, πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε στη
Νέα Νομοθεσία.
Υπό την αιγίδα της GrESPEN έχει πραγματοποιηθεί η μετάφραση των τεκμηριωμένων οδηγιών-guidelines σχετικά με την ορθή χρήση ειδικής διατροφιικής υποστήριξης (εντερική - παρεντερική διατροφή), καθώς και λοιπών σχετικών οδηγιών (π.χ. Βιοηλεκτρική Αγωγιμότητα, PEG κ.λπ.), τα οποία μπορείτε να βρείτε στις Κατευθυντήριες Οδηγίες, ανάλογα με το φορέα έκδοσής τους (π.χ. ESPEN, Ε.Ο.Φ.) και το αντικείμενό τους (π.χ. Εντερική, Παρεντερική).